Rodo

Klauzula informacyjna

Zgodnie z wymogami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej zwanym RODO – poniżej dowie się Pani/Pan jak Wydawnictwo Alia-Media przetwarza dotyczące Pani/Pana dane osobowe.

Informujemy, że Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Wydawnictwo Alia-Media Lorelia Widuch, z siedzibą w Chróścicach (46-080), ul. Kwaśna 36, zwana dalej „Administratorem”.

W razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem danych, zachęcamy do kontaktu
z Administratorem pod adres jego siedziby albo adres e-mail: aliamedia.wydawnictwo@gmail.com

Cele i podstawa prawna przetwarzania danych

Pani/Pana dane osobowe są zbierane i będą przetwarzane:

  • w celu świadczenia usług drogą elektroniczną w zakresie udostępniana Użytkownikom treści gromadzonych w serwisach internetowych firmy Wydawnictwo Alia-Media Lorelia Widuch, rezerwacji produktów lub usług, udostępniania ofert innych sprzedawców w ramach usług współpracy z innymi podmiotami, udostępniania formularzy kontaktowych – wówczas podstawą prawną przetwarzania jest niezbędność przetwarzania do wykonania umowy (art. 6 ust. 1 lit. b RODO);
  • w celu obsługi zakupów dokonywanych bez rejestracji w Serwisie – wówczas podstawą prawną przetwarzania jest niezbędność przetwarzania do wykonania umowy (art. 6 ust. 1 lit. b RODO);
  • w celu obsługi reklamacji – wówczas podstawą prawną przetwarzania jest niezbędność przetwarzania do wykonania umowy (art. 6 ust. 1 lit b RODO);
  • w celach analitycznych i statystycznych – wówczas podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes Administratora (art. 6 ust. 1 lit f RODO) polegający na prowadzeniu analiz aktywności Użytkowników, a także ich preferencji w celu poprawy stosowanych funkcjonalności i świadczonych usług;
  • w celu ewentualnego ustalenia i dochodzenia roszczeń lub obrony przed nimi – podstawą prawną przetwarzania jest uzasadniony interes Administratora (art. 6 ust. 1 lit f RODO) polegający na ochronie jego praw;

Okres przechowywania danych

Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres posiadania aktywnego konta w serwisach internetowych firmy Wydawnictwo Alia-Media Lorelia Widuch, jak również przez okres do momentu przedawnienia ewentualnych roszczeń lub wygaśnięcia obowiązku przechowywania danych wynikającego z przepisów prawa, w szczególności obowiązku przechowywania dokumentów księgowych.

Dane osobowe nie będą przetwarzane także po wycofaniu przez Panią/Pana zgody lub złożeniu sprzeciwu, w sytuacjach gdy takie uprawnienie przysługuje.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych, żądania ich sprostowania, usunięcia, wniesienia sprzeciwu, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia danych do innego administratora, skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy prawa.

Wyrażona zgoda może zostać wycofana w każdej chwili. Jej wycofanie nie wpłynie na zgodność z prawem przetwarzania Pani/Pana danych osobowych. W każdej chwili może Pani/Pan złożyć sprzeciw wobec profilowania. Oświadczenie o wycofaniu zgody oraz sprzeciw należy kierować do Administratora pod adres jego siedziby albo adres e-mail:  aliamedia.wydawnictwo@gmail.com

Podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji zamówienia – usług świadczonych przez Wydawnictwo Alia-Media Lorelia Widuch lub usługi transportowej.

Polityka Prywatności / Rodo / Informacje podstawowe

Kto jest administratorem Twoich danych osobowych?
Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, jak będą wykorzystywane Twoje dane osobowe, jest Wydawnictwo Alia-Media Lorelia Widuch z siedzibą w Chróścicach (46-080), ul. Kwaśna 36.

Jak się z nami skontaktować, żeby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu Twoich danych osobowych?
Wszystkie pytania prosimy kierować na adres naszego biura (aliamedia.wydawnictwo@gmail.com)

Pliki „cookies”
Plik „cookie” inaczej „ciasteczka”, są ciągiem znaków, najczęściej w postaci niewielkiego pliku tekstowego. Plik ten zostaje zapisany na urządzeniu końcowym w momencie, gdy odwiedzasz witrynę.

Dlaczego używamy plików „cookies”
Plików „cookie” używamy by podnieść użyteczność naszej strony i jakość świadczonych usług, preferencje użytkowników są kluczowe w dostosowywaniu treści. Pliki cookie wykorzystujemy do anonimowych badań statystycznych związanych z odwiedzinami naszej witryny. Nie wykorzystujemy ich do identyfikacji użytkownika.

Rodzaje plików cookie, których używamy:

  • Pliki cookie tymczasowe – wygasają w momencie wylogowania z serwisu lub zamknięcia przeglądarki
  • Pliki cookie stałe – zostają na urządzeniu użytkownika zgodnie z czasem określonym w parametrach lub usunięcia ich przez użytkownika.

Obsługa plików cookie

Przeglądarka Internetowa, z której Państwo korzystają zezwala na obsługę plików cookie na urządzeniu końcowym użytkownika (możliwość ich zablokowania lub usunięcia z komputera). Informacje szczegółowe znajdą Państwo  w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.

Zablokowanie plików cookie może mieć wpływ na korzystanie i funkcjonowanie z serwisu.

Linki do stron zewnętrznych

Może zdarzyć się, że na naszej stronie znajdą Państwo linki zewnętrzne, przekierowujące do innych witryn internetowych. Strony te mają własne polityki prywatności, których w żadne sposób nie nadzorujemy. W takiej sytuacji zachęcamy do zapoznania się z polityką prywatności odwiedzanej strony internetowej.

Przetwarzanie i pozyskiwania danych osobowych

Pozyskujemy Państwa dane osobowe na przykład, kiedy korzystają Państwo z formularza kontaktowego, podając nam swoje imię oraz adres e-mail czy numer telefonu. Przetwarzanie danych odbywa się w ramach prawnie dozwolonego i uzasadnionego interesu administratora danych osobowych (tj. zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE „RODO”). 

Macie Państwo prawo: dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych z uwagi na Państwa szczególną sytuację lub w celach marketingu bezpośredniego, a także prawo cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w każdym czasie bez wpływu na zgodność z prawem dotychczasowego przetwarzania. 

Podstawę przetwarzania Państwa danych osobowych stanowi art. 6 ust. 1 lit. a)  i f) RODO. 

Mają Państwo również prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, w szczególności w państwie członkowskim swojego zwykłego pobytu, swojego miejsca pracy lub miejsca popełnienia domniemanego naruszenia.